Bygga röntgenrum

Saker att tänka på när du ska bygga röntgenrum

Ta del av bra saker att tänka på vid byggnation av röntgenrum. Från planering och utformning av röntgenrum, till strålskyddning och anpassning av lokaler för arbetsflöde och miljö. Vi har bred kunskap inom området och bistår gärna med vår expertis vid utformandet av ett röntgenrum.

Planering och utformning av röntgenrum

Inför planering och bygget av ett röntgenrum finns det huvudsakligen tre förutsättningar att ta hänsyn till. Dels ska rummet vara dimensionerat och förberett utifrån de tilltänkta apparaternas behov av utrymme, monteringsspecifikationer, strömförsörjning, kommunikationsmöjligheter etc och dels ska rummet vara korrekt strålskyddat för att begränsa röntgenstrålningen och dess spridning till personal och allmänhet. Minst lika viktigt är att planera för ett bra arbetsflöde och miljö med hänsyn till arbetsrörelser och moment, patientflöde, ljusförhållanden, förvaring och ytor.

Självklart beror planering och utformningen av rummet på vilken sorts utrustning som ska användas och vilken typ av djur som ska röntgas. En hästklinik med en stationär kraftig takhängd röntgenapparat behöver en mer omfattande planering så att rummet förbereds på ett korrekt sätt från början, medan en smådjursklinik med en mindre krävande apparat inte behöver samma omfattande planering. Det huvudsakliga är att man förbereder rummet med hänsyn till just den utrustning man avser använda.

Strålskydda röntgenrum

Att strålskydda ett röntgenrum innebär att man ser till att röntgenstrålningen är begränsad till rummet. Beroende på verksamhetens art och stråldoser ska lokalen (eller området) indelas i att utgöra Kontrollerat eller Skyddat område. Vanligtvis utgörs rummet av Skyddat område vid veterinär flatröntgen, och ska då också vara uppmärkt med skyltar som talar om detta på ett korrekt sätt. Själva strålskyddsutförandet av rummet beräknas utifrån vilken typ av utrustning som används och hur den används. Strålskyddsutföranden av väggar, tak och golv dimensioneras även beroende på vilket material dessa består uti, vi talat om blyekvivalens. Ett materials blyekvivalens består i dess förmåga att blockera röntgenstrålningen. Gjutbetong har t.ex. en hög densitet och dämpar / stänger ute röntgenstrålningen tämligen effektivt = hög blyekvivalens. Lättbetong och gips har lägre densitet och dämpar inte röntgenstrålningen lika effektivt = lägre blyekvivalens. Beroende på vilken typ av röntgenutrustning som används går det att använda olika byggmaterial i olika tjocklekar. Utöver går det att använda bly på rulle, blyade gipsskivor, Knauf Safebord som exempel att komplettera med.
Det huvudsakliga är att man ser till att röntgenstrålningen blir begränsad så att allmänheten utanför området inte kan få högre effektiv dos än 0,1 millisievert per år.
Man ska även planera strålskyddet inuti det skyddade området, så att personal utsätts för doser på ett minimalt sätt.

Lokalanpassning för arbetsflöde och miljö

Utformning av lokalen med hänseende på arbetsflöde och miljö är nog så viktigt. Ju bättre arbetsflöde och arbetsmiljö, desto mindre risk för fel, skador och förslitningar, samtidigt som att personalen blir gladare och därigenom utför ett bättre och mer effektivt arbetsmoment.
Arbetsmiljö kan bestå av optimerat personligt strålskydd, ljusförhållanden, korrekt placering av apparater och verktyg eller ljudnivåer på apparater. Arbetsflöde kan bestå i att utforma arbetsmomenten i korrekt följd och att patienter slussas in och ut på ett optimalt arbetskorrekt sätt.
Att utforma den bästa tänkbara arbetsmiljön med optimerat arbetsflöde är alltid en win-win för alla inblandade parter.

Medivet hjälper dig att hitta rätt

Vi bistår gärna med vår expertis och vägleder vid utformandet av ett nytt röntgenrum eller i de fall ett befintligt rum ska användas. Det finns en hel del att tänka på där vi har en samlad bred kunskap genom många års erfarenhet. Vid inköp av omfattande röntgenutrustningar från oss står vi alltid till tjänst så att kunden kan planera röntgenrummet, få ut det mesta från utrustningen och arbeta på det mest optimala sättet.

ARTIKLAR

RÖNTGENKUNSKAP

Vår kunskap och erfarenhet inom röntgendiagnostik är omfattande. Vi svarar dessutom gärna på frågor.
För att göra det enklare för dig som kund, har vi gjort en sammanställning med ett par lämpliga artiklar.
Bra saker att tänka på gällande röntgenverksamhet.

Servicenivåer

Vi hjälper dig att hitta rätt servicenivå

Läs hela artikeln
Rätt röntgenlösning

Välj rätt utrustning efter dina behov

Läs hela artikeln
Bygga röntgenrum

Saker att tänka på när du ska bygga röntgenrum

Läs hela artikeln
Röntgentillbehör

I vår webbshop hittar du tillbehören du behöver

Vi har allt från enklare röntgenutrustning och tillbehör för djurröntgen, till veterinärutrustning och undersökningsbord.

Logga in

Sök